Вагиф Абилов (object) wrote,
Вагиф Абилов
object

Categories:

"Антихрист" фон Триера

А у "Антихриста", оказывается, мировая премьера будет 5 июня в Норвегии. Его уже объявили самым провокационным фильмом в истории канских фестивалей. На вопрос о том, что его заставило снять такой фильм, фон Триер ответил: "Это была божья рука. А я - лучший в мире кинорежиссер. Я не уверен, что наш бог - лучший бог в мире."

Фильм посвящен памяти Тарковского.

UPDATE. Выдержки из интервью фон Триера. Вопросы (и ответы) удивительно схожи с тем, что мне почти что в детском возрасте довелось наблюдать на творческом вечере Тарковского, когда его атаковали вопросами о том, зачем он снимает такие фильмы и о чем они. Вот, к примеру:

“I can’t justify myself,” said Von Trier starting to explain after that first question, before being cut off by Bamigboye.

“Well, why did you make it then?” the journalist shouted back at him.

“I enjoyed making it,” Von Trier responded quietly, pausing and seeming just slightly flustered.

“I don’t have very much to say,” Von Trier continued, “I think its a very strange question that I have to defend myself. I don’t feel that. You are all my guests, it’s not the other way around, that’s how I feel.”

“I work for myself,” Von Trier added, “I haven’t done it for you or for an audience. I don’t think I owe anybody an explanation.”
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 45 comments